Sydänsairaudet

Sydänsairaudet ovat varsinkin iäkkäämpien lemmikkien vaiva. Väsymys, yskiminen, hengitysvaikeudet, läähättäminen, rasituksensietoheikkous, yöheräily ja ruokahaluttomuus ovat syy tarkempiin tutkimuksiin.

 

Lemmikin hoitoa vaativat sydänsairaudet diagnosoidaan niihin perehtyneen eläinlääkärin vastaanotolla.

 

Sydämen auskultaatio- eli kuuntelututkimus

Kuuntelututkimuksella löydetään mahdollinen sydämen sivuääni ja poikkeava rytmi.
Pennuilla ja nuorilla koirilla ja kissoilla sydämen sivuäänen taustalla on useimmiten synnynnäinen, rakenteellinen vika. Osa pentujen sivuäänistä on viattomia, ja ne katoavat, kun pentu kasvaa. Aikuisilla koirilla sivuäänen taustalla on tavallisimmin iän myötä kehittyvä sydämen läppävika. Koiralla sydänlihasrappeuma eli dilatoiva kardiomyopatia ja kissalla sydänlihasta paksuntava hypertrofinen kardiomyopatia (HCM) voivat myös kuulua sivuäänenä.

 

Koska koiran ja kissan sydän pitää tutkia?

Väsymys, yskiminen, hengitysvaikeudet, läähättäminen, yöheräily, ruokahaluttomuus ja jopa tajunnanmenetys ovat sydänsairauksien oireita ja syy tarkempiin tutkimuksiin. Kaikki sydänsairaudet eivät aiheuta näkyviä oireita. Epäily niistä saattaa herätä esimerkiksi rokotusten yhteydessä tehtävässä rutiinitutkimuksessa tai pennuilla pentutarkastuksessa ja niissä tehtävässä sydämen kuuntelututkimuksessa. Kuuntelussa paljastuva löydös voi johtaa jatkotutkimuksiin: ultraäänitutkimukseen, sydänsähkökäyrään eli EKG-tutkimukseen ja mahdolliseen pitkäaikais-EKG -tutkimukseen eli Holter-tutkimukseen.

 

Sydämen ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimuksella selviää, mistä ja kuinka vakavasta sydänsairaudesta on kyse. Se voi myös paljastaa sairauden ennen oireita. Ultraäänitutkimuksessa tutkitaan sydämen rakennetta ja toimintaa, kuten sydänlihaksen supistumista ja sydänläppien toimintaa. Sydämen virtausmittaukset ovat osa ultraäänitutkimusta.

 

Mitä koiran ja kissan sydänultrassa tapahtuu?

Lemmikki on tutkimuksen aikana hereillä: makuulla tai seisomassa. Näkyvyyden parantamiseksi potilaalta saatetaan ajaa tutkimusalueelta karvoja. Tutkimuksessa eläinlääkäri liikuttaa ultraäänianturia eläimen iholla. Tutkimus on täysin kivuton, ja sen tulos on heti nähtävissä.
Klinikallamme käytetään korkealaatuista ultraäänilaitetta, jossa on useita sydänantureita. Tutkittavan eläimen koko vaikuttaa anturin valintaan. Sopiva anturi mahdollistaa parhaan mahdollisen näkyvyyden kohteeseen. Ultraäänitutkimukseen sisältyy EKG-tutkimus.

 

EKG eli sydänsähkökäyrä

Sydämen sähköisestä toiminnasta saadaan tietoa EKG-tutkimuksella (elektrokardiogammi) eli niin sanotulla sydänfilmillä. Tutkimus tehdään kiinnittämällä eläimen jalkoihin elektrodit, jotka kytketään rekisteröintilaitteeseen. EKG-tutkimuksen aikana eläin on valveilla joko makuulla tai seisomassa.

 

Holter- eli pitkäaikais-EKG

Eläin saa rytmihäiriöitä vain harvoin vastaanotolla, sillä rytmihäriöt liittyvät usein rasitukseen tai uneen. Ne paljastuvat Holter-tutkimuksessa, jossa seurataan eläimen sydämen toimintaa mukana kannettavalla EKG-laitteella 24 tunnin ajan. Kannettava EKG-laite on kooltaan pieni ja kevyt. Se asennetaan ja poistetaan vastaanotolla.

 

Perinnöllisten sairauksien estämiseksi tehtävät tutkimukset

Kennelliiton hyväksymät viralliset sydäntutkimukset – sydämen auskultaatiotutkimus ja sydämen ultraäänitutkimus koiralle
Sydämen auskultaatio- eli kuuntelututkimus ja/tai sydämen ultraäänitutkimus ovat joillain koiraroduilla edellytyksenä ja joillain suosituksena koiran jalostuskäytölle. Näillä roduilla sydäntutkimukset ovat osa Kennelliiton PEVISA-ohjelmaa (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Kuuntelututkimuksessa paljastuneet löydökset saattavat vaatia rotukohtaisesti lisätutkimuksia: ultraääni- ja Holter-tutkimusta. Tietyiltä roduilta vaaditaan myös lyhyt EKG-tutkimus eli sydänsähkökäyrä.

Viralliset sydäntutkimukset tehdään jalostuskäytössä oleville koirille vuoden välein. Virallisia sydäntutkimuksia ja -lausuntoja saavat tehdä vain Kennelliiton jalostustoimikunnan hyväksymät lääkärit.

 

PawPeds-tietokantaan liitettävät kissojen sydäntutkimukset

PawPeds on monikansallinen, vapaaehtoinen, jalostuksen tueksi tehty terveystietokanta. Sen avulla pyritään löytämään kissojen perinnölliset sydänsairaudet eli kardiomyopatiat, joista HCM-sydänsairaus (hypertrofinen kardiomyopatia) on yleisin. Sydänsairauksien kartoituksessa käytetään sydämen auskultaatio- ja ultraäänitutkimusta.
Jalostukseen suunnitelluille, HCM-alttiiden rotujen kissoille ensimmäistä sydäntutkimusta suositellaan noin yksi- ja jatkossa kolme–neljä- ja kuusivuotiaana. PawPeds-tietokantaan liitettäviä sydänlausuntoja saavat antaa vain valtuutetut eläinlääkärit.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • la 10.2. suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi