Ortopedia koirille ja kissoille

Ortopediaan kuuluvat ontumatutkimukset, nivelleikkaukset ja murtumahoidot. Yleisimpäiä koirien nivelleikkauksia ovat polven eturistisidevammojen korjaukset.

Jos koira tai kissa ontuu tai osoittaa muutoin merkkejä kivusta, on asia syytä aina tutkituttaa eläinlääkärillä.  

Ortopedian menetelmät

Käytössämme on TTA-menetelmä. Tästä menetelmästä hyötyvät varsinkin kaikki isot koirat, joilla perinteisillä leikkauksilla toipuminen on vienyt pitkään. Myös pienet aktiiviset koirat pääsevät nopeasti takaisin harjoituksiin.

TTA-menetelmässä sääriluun harjanne, johon polvilumpion suora side kiinnittyy, sahataan irti ja siirretään eteenpäin niin että polvinivelen kulma muuttuu ja rasitus siirtyy pois eturistisiteeltä. Harjanne kiinnitetään titaanilevyllä ja ruuveilla. Toipuminen on nopeaa, ja koira käyttää jalkaansa hyvin pian leikkauksen jälkeen. Lopullinen luutuminen vie 2–3 kuukautta.

Kääpiörotuisten koirien ja kissojen ristisidevammat korjaamme ekstrakapsulaarisella tibia-fibula suturalla.

Murtumaleikkaukset

Murtumaleikkauksiin on käytössämme ajanmukainen välineistö. Teemme korjauksia levyillä, pinnoilla ja ruuveilla. Kääpiörotujen murtumiin on käytössämme minisarjat, joilla korjataan esimerkiksi kyynärluun ja värttinäluun murtumat.

Muista ortopedisten toimenpiteiden jälkihoito

Jotta lemmikkisi toipuu ortopedisesta leikkauksesta mahdollisimman hyvin, on jälkihoitoon kiinnitettävä erityistä huomiota. Esimerkiksi hieronta ja uinti ovat usein omiaan edesauttamaan toipumista. Myös kylmä- ja lämpöhoidoista on usein apua.  Saat meiltä asianmukaiset ohjeet lemmikkisi jälkihoitoon.

Fysioterapiasta on yleensä huomattavaa apua ortopedisesta leikkauksesta toipuvalle lemmikille.  Fysioterapian ansiosta eläin toipuu nopeammin ja lisävammoilta vältytään todennäköisemmin. Jos eläin ei saa ortopedisen leikkauksen jälkeen fysioterapiaa, saattaa se esimerkiksi turhaan varoa leikatun jalan käyttöä. Tällöin keho kuormittuu virheellisesti.

Fysioterapiakäynti sisältyy klinikallamme aina ortopedisten leikkausten hintaan. Fysioterapia pyritään aloittamaan, kun tikit leikkaushaavasta poistetaan.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600
ma-pe 8-19.30, la 9.14

Palvelemme

arkisin 8-19.30
lauantaisin päivystys 9-14
Poikkeavat aukiolot:
  • 30.3.2018 suljettu
    2.4.2018 suljettu
    13.4.2018 8:00-10:30
    14.4.2018 suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7
33530 Tampere
Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere
helppu@helppu.fi