Ortopedia lemmikeille

Ortopedian alaan kuuluvat ontumatutkimukset, nivelleikkaukset ja murtumahoidot.

Jos koira tai kissa ontuu tai osoittaa muutoin merkkejä kivusta, on asia syytä aina tutkituttaa eläinlääkärillä! 

 

Ontumatutkimus

Mikäli lemmikin liikkuminen muuttuu selkeästi, voi ortopedin tekemä tutkimus olla tarpeen. Muutoksia voivat olla esimerkiksi jalan keventäminen seistessä, jäykkyys levon tai rasituksen jälkeen, hyppäämis- tai liikkumishaluttomuus tai selkeä ontuminen. Ontumatutkimuksessa lemmikkiä liikutetaan vastaanotolla kävellen ja juosten, minkä lisäksi ortopedi käy käsin tunnustellen läpi lemmikin selän ja raajat. Joskus tämä tutkimus riittää ja lemmikkiä voidaan lähteä hoitamaan levolla ja mahdollisesti kipulääkkeillä. Ontumatutkimukseen kuuluu tarvittaessa rauhoituksessa tehtävä röntgenkuvaus, jolla voidaan selvittää tarkemmin mm. nivelten kulumamuutoksia ja nivelrikon aiheuttamia vaurioita.

Polven eturistisiteen repeämä

Yksi yleisimmistä leikkausta vaativista ortopedisista vaivoista on polven eturistisiteen repeämä. Leikkaustekniikka valitaan lemmikin koon, iän ja aktiivisuuden mukaan. Eläinklinikka Hakametsässä käytetään joko TTA- tai ekstrakapsulaarista menetelmää. 

Leikkauksessa polvinivel avataan, ristisiteen jäänteet poistetaan ja nivelkierukka tarkistetaan. Tarvittaessa repeytynyt kierukka poistetaan. TTA-menetelmässä (tibial tuberosity advancement) sääriluun harjanne, johon polvilumpion suora side kiinnittyy, sahataan irti ja siirretään eteenpäin niin, että polvinivelen kulma muuttuu ja rasitus siirtyy pois eturistisiteeltä. Harjanne kiinnitetään titaanilevyllä ja ruuveilla, alueelle tehdään myös luunsiirto luutumista nopeuttamaan. Toipuminen on usein nopeaa, ja koira käyttää jalkaansa hyvin pian leikkauksen jälkeen. Sairauslomaa leikkauksen jälkeen kirjoitetaan 8 viikkoa, minkä aikana hyppääminen ja muu reipas liikunta on kielletty. 8 viikkoa leikkauksen jälkeen polvesta otetaan rauhoituksessa kontrolliröntgenkuvat, joilla varmistetaan leikatun polven asianmukainen parantuminen. Lopullinen luutuminen vie 2–3 kuukautta. TTA-menetelmästä hyötyvät varsinkin isot koirat, mutta sillä voidaan leikata myös pienempiä koiria ja kissoja. Ortopedi arvioi tilanteen ja suosittelee sopivaa leikkaustekniikkaa.

Eturistisidevamma voidaan korjata myös ekstrakapsulaarisella tibia-fibula suturalla eli leikkausmenetelmällä, jossa vaurioitunut eturistiside korvataan kestävällä nylon- tai komposiittiompeleella. Sulamaton kuitu asetetaan polvinivelen ulkosivulle pienen jänneluun alle ja viedään sääriluun läpi poratusta reiästä. Myös tämän menetelmän jälkeen lemmikin hyppiminen ja muu voimakasta rasitusta aiheuttava liikunta täytyy estää 6-8 viikkoa. Kontrolliröntgenkuvia ei tarvita, mikäli parantuminen on sujunut normaalisti.

Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno

Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno on yleensä synnynnäinen tai kehittynyt, periytyvä ongelma. Patellaluksaatio kuuluu koirien yleisimpiin ortopedisiin sairauksiin ja se tulee usein esille jo nuorella iällä. Ongelma vaivaa erityisesti pienikokoisten koirarotujen koiria. Patellaluksaatiota tavataan myös kissoilla.
Tyypillisesti lemmikki pompottaa takajalkaa eli juoksee muutaman askeleen kolmella jalalla ja sitten neljällä, kun polvilumpio on palautunut paikoilleen. Oireet vaihtelevat patellaluksaation vaikeusasteen mukaan. Lieväasteisena koiran patellaluksaatio voi olla täysin oireeton. Tyypillisin oire on ajoittainen kolmella jalalla pomppiminen. Vaikea-asteisessa patellaluksaatiossa koiran liikkuminen on vaikeaa, selkä köyristyneenä ja polvi koukistettuna.

Virheellinen takajalan asento ja liian matala reisiluun telaura altistavat patellaluksaatiolle. Normaalisti jalkaa koukistaessa ja ojentaessa polvilumpio liikkuu reisiluun telaurassa. Rakenteellisesti matalan telauran takia polvilumpio pääsee luiskahtamaan pienenkin sivuvoiman vaikutuksesta telaurastaan pois.

Patellaluksaatiota kutsutaan mediaaliseksi, jos polvilumpio luiskahtaa telaurastaan polven sisäpuolelle ja lateraaliseksi, kun luiskahdus tapahtuu polven ulkosivulle. Ensimmäiset patellaluksaatiosta kertovat oireet saattavat tulla esille jo lemmikin kasvuiässä. Pahimmillaan polvinivelen rustoon saattaa kehittyä nivelrikko toistuvan polvilumpion sijoiltaanmenon seurauksena. Myös polven ristiside altistuu vaurioille polven epänormaalin rakenteen vuoksi.

Mikäli patellaluksaatio on vaikea-asteinen, se korjataan kirurgisesti. Leikkauksessa polvilumpion telaura syvennetään ja nivelkapseli kiristetään. Lisäksi sääriluun kyhmy, johon polvilumpion suora side kiinnittyy, siirretään ja kiinnitetään pinnoilla. Pinnat voidaan tarvittaessa myöhemmin poistaa, jos ne haittaavat lemmikkiä.
Kiinnitetyn sääriluun kyhmyn luutuminen varmistetaan röntgenkuvauksella. Röntgenkontrolli on 7-8 viikon kuluttua leikkauksesta. Röntgenkuvat otetaan rauhoituksessa.

Murtumien hoito

Murtumat todetaan rauhoituksessa otettavien röntgenkuvien avulla. Joitakin murtumia voidaan hoitaa lastalla ja osa vaatii kirurgista korjaamista. Murtumaleikkauksissa käytetään levyjä, ruuveja ja pinnoja riippuen murtuman paikasta ja vaikeusasteesta.

Muista ortopedisten toimenpiteiden jälkihoito!

Jotta lemmikkisi toipuu ortopedisesta leikkauksesta mahdollisimman hyvin, on jälkihoitoon kiinnitettävä erityistä huomiota. Esimerkiksi hieronta ja uinti ovat omiaan edesauttamaan toipumista. Myös kylmä- ja lämpöhoidoista on usein apua. Saat meiltä asianmukaiset ohjeet lemmikkisi jälkihoitoon.

Fysioterapiakäynti sisältyy meillä ortopedisten leikkausten hintaan, ja fysioterapia pyritään aloittamaan samassa yhteydessä tikkien poiston kanssa. Leikkauksen jälkeinen fysioterapia jouduttaa paranemista ja ehkäisee lisävammoja. Ilman fysioterapiaa eläin saattaa esimerkiksi turhaan varoa leikatun jalan käyttöä, jolloin keho kuormittuu virheellisesti.

 Lue lisää: Fysioterapia koiralle ja kissalle

Varaa aika ortopedille

Meillä ortopedisia potilaita hoitavat Pirjo Haapasalo ja Sanna Neuvonen. Voit varata suoraan tutkimusajan ortopedille. Ortopedisten leikkausten varaus vain puhelimitse 03 3143 6600.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • la 10.2. suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi