Koiran ja kissan hammashoito

Lemmikin hammastarkastus

Säännölliset hammastarkastukset ovat osa korien ja kissojen hyvää hammashoitoa. Muutokset suussa aiheuttavat lemmikille kipua, jota ihmisen voi olla vaikea tulkita. Suun tulehdus on avoin kulkuväylä bakteereille muuhun elimistöön. Hammastarkastuksen yhteydessä kissalle tai koiralle voidaan tehdä myös hammaskiven poisto.

Hammastarkastus on tarpeen, jos lemmikilläsi on jokin seuraavista oireista:

  • Jatkuva kuolaaminen
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Hyvin punoittavat, vuotavat tai vetäytyneet ikenet
  • Hampaan värimuutos
  • Paljas hammaskaula
  • Syömisvaikeudet, esim. ruoan pureskelu vain suun toisella puoliskolla.

Myös yleisesti vaisu käytös ja haluttomuus leikkiä tuttuun tapaan voivat myös kertoa kipeästä suusta.

Hammastarkastusta tarvitaan pikaisesti, jos lemmikillä on seuraavia oireita:

  • Syömättömyys
  • Heiluvat, tapaturmaisesti vaurioituneet hampaat
  • Silmän alle ilmaantunut, hammasjuuripaiseesta kielivä turvotus

Kuinka usein koirien ja kissojen hampaat tarkastetaan?

Eläinlääkäri tarkistaa hampaat silmämääräisesti rokotusten yhteydessä. Iäkkäiden koirien ja kissojen suun kunto on yleensä hyvä tarkistaa tätä tiheämmin. Pienen koiran suun kuntoa tulisi seurata suurta tiiviimmin, sillä hammasongelmat vaivaavat tyypillisesti pienten rotujen edustajia. Pienille koiraroduille ensimmäistä hammastarkastusta suositellaan jo puolivuotiaana.

Eläinlääkäri kertoo sinun koirallesi sopivan hammastarkastusvälin. Tarvittaessa hän suosittelee koiralle nukutuksessa tehtävää,  perusteellista suun tutkimusta.

Miksi lemmikin hammastarkastus tehdään nukutuksessa?

Perusteellinen hammastarkastus tehdään yleisanestesiassa, koska hereillä olevan eläimen suuhun katsominen ei kerro riittävästi suun ja hampaiden kunnosta. Tarkastuksessa hampaiden lisäksi tutkitaan ikenien tilanne ja suun limakalvo.

Hammastarkastuksen yhteydessä tehdään yksilöllinen hammaskartta ja hoitosuunnitelma. Tarvittaessa hammastarkastukseen liitetään hammasröntgenkuvaus.

Koiran ja kissan hammashoidon suunnittelu

Hammaskartta ja hoitoaikataulu

Hoitosuunnitelmaa varten eläinlääkäri tekee hammaskartan. Hammaskartasta selviää eläinpotilaan kunkin hampaan ja tukikudoksen sen hetkinen tilanne, kuten ientaskujen syvyys ja mahdolliset hammaskaulavauriot.

Koiralla on 42 ja kissalla 30 pysyvää hammasta. Jos hoidettavaa on paljon, hoitokertoja voi tulla useita. Esimerkiksi yksittäisen kulmahampaan kirurginen poisto voi kestää jopa 1,5–2 tuntia. Esimerkiksi anestesian kesto ja potilaan mahdolliset yleissairaudet vaikuttavat siihen, montako hammasta kerralla voidaan poistaa.

Eläinpotilaan muu terveys ja ikä vaikuttavat osaltaan hoitosuunnitelmaan ja -aikatauluun. Hammashoitoon perehtynyt eläinlääkäri osaa suunnitella realistisen hoitoaikataulun, joka huomioi toimenpiteiden kiireellisyysjärjestyksen.

Koiran ja kissan hammasröntgen

Hyvä hammashoito edellyttää oikeaa diagnoosia. Röntgenkuvaus on tärkeä diagnosoinnin apuväline. Se auttaa löytämään muuten vaikeasti havaittavat hammassairaudet, kuten hampaan juuren tulehdukset ja kissojen forl-muutokset.

Klinikallamme käytetään digitaalista hammasröntgenlaitetta, jolla saadaan tarkkoja kuvia esimerkiksi hammasjuurten ja leukaluun tilanteesta. Hammasröntgen voidaan ottaa yksittäisistä hampaista tai laajempina kuvina, jotka näyttävät useampia hampaita, leukaluuta sekä mahdollisia muutoksia nenäkuorikoissa.

Hammasröntgenistä on apua myös seurannassa: juurihoidetulle hampaalle suositellaan vuosittaista röntgenkuvausta siihen liittyvän hammasjuuripaiseen riskin vuoksi. Kissojen forl on etenevä sairaus, ja myös sen seurannassa käytetään hammasröntgeniä.

Hammasröntgenkuvaus tehdään yleisanestesiassa.

Koiran ja kissan hammaskiven poisto

Hammaskivi on hampaan pinnalle kertynyttä, syljen mineraalien kovettamaa bakteerimassaa. Jos ienrajaan pesiytynyttä hammaskiveä ei poisteta ajoissa, voi se irroittaa lemmikin hampaan kiinnityskudoksesta.

Hammaskivi voidaan poistaa koiralta tai kissalta eläinlääkärin vastaanotolla käsi-instrumenteilla ja ultraäänellä. Toimenpide tehdään yleisanestesiassa, jossa päästään poistamaan myös haitallisin ienrajaan ja ikenen alle hammastaskuun kertynyt hammaskivi. Hammaskiven poiston jälkeen eläinlääkäri kiillottaa hampaan pinnan, mikä hidastaa uuden hammaskiven muodostumista.

Miksi hammaskiveä ei saa poistaa itse?

Hammaskiveä ei saa yrittää poistaa koiralta tai kissalta itse. Poistoyritykset voivat vahingoittaa hampaan kiillettä, eikä hereillä olevalta lemmikiltä saada poistettua ienrajan alla olevaa hammaskiveä. Tällöin myös pitkälle edenneet hammasmuutokset saattavat jäädä huomaamatta ja hoitamatta.

Koiran ja kissan hampaiden poistot

Maitohampaan poisto

Kissanpennun maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin noin kuuden kuukauden ikään mennessä. Koiralla pysyvät hampaat ovat vaihtuneet kuuden–seitsemän kuukauden ikään mennessä.

Aina maitohammas ei irtoa aikataulussaan omin päin. Paikallaan jumittavat hampaat ovat tyypillisesti kulmahampaita, ja ne ovat useimmiten pienten koirien ongelma. Kissoilla hampaat yleensä vaihtuvat ongelmitta.

Liian pitkään suussa viihtyvä maitohammas voi estää pysyvää hammasta puhkeamasta oikeaan asentoonsa. Se voi myös kerätä eritettä ympärilleen ja siten vaurioittaa pysyvää hammasta.

Omistajan on hyvä seurata hampaiden irtoamista ja varata tarvittaessa aika eläinlääkärille. Pienillä koiraroduilla hampaiden tilanne kannattaa tarkistuttaa eläinlääkärillä noin kuuden kuukauden ikäisenä. Paikoilleen jääneet maitohampaat poistetaan nukutuksessa.

Pysyvän hampaan poisto

Koiran ja kissan pysyvät hampaat ovat tiukasti leukaluussa kiinni, ja siksi ne poistetaan pääsääntöisesti kirurgisesti, nukutuksessa. Toimenpiteessä ien avataan ja porataan sen alta paljastuvaa, hampaan juurta ympäröivää luuta pois siten, että hampaan juuri paljastuu. Hammas halkaistaan, ja jokainen juuri poistetaan huolellisesti yksitellen: poistamatta jääneet juuret saattavat tulehtua.

Miksi koiran ja kissan hampaiden poisto vaatii monta käyntiä?

Hampaiden kirurginen poisto vie aikaa. Esimerkiksi yksittäisen kulmahampaan poisto saattaa kestää 1,5–2 tuntia, joten yhdellä hoitokerralla ei välttämättä voida poistaa useita pysyviä hampaita. Usean hampaan poistoaikataulu ja -järjestys suunnitellaan hammastarkastuksen yhteydessä.

Milloin hammas pitää poistaa?

Lue lisää ohjeista ja oppaista: Koiran ja kissan hammasongelmat

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • la 10.2. suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi