Eläinfysioterapia

Fysioterapiaa käytetään tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Se on olennainen osa neurologisten ja vammautuneiden potilaiden sekä ortopedisten leikkausten jälkeistä kuntoutusta. Fysioterapialla voidaan nopeuttaa kuntoutumista ja lievittää kipuja.

Klinikallamme fysioterapiakäynti sisältyy ortopedisten leikkausten hintaan, ja fysioterapia pyritään aloittamaan samassa yhteydessä tikkien poiston kanssa. Leikkauksen jälkeinen fysioterapia jouduttaa paranemista ja ehkäisee lisävammoja. Ilman fysioterapiaa eläin saattaa esimerkiksi turhaan varoa leikatun jalan käyttöä, jolloin keho kuormittuu virheellisesti.

Mitä terve eläin hyötyy fysioterapiasta?

Fysioterapialla voidaan estää vammoja. Se palauttaa, ylläpitää ja kehittää liikkuvuutta, lihasvoimaa, lihastasapainoa ja toimintakykyä. Työ- ja harrastuskoiralla fysioterapia huoltaa lihaksia ja ehkäisee rasitusvammoja. Näyttelykoiralla sillä voidaan parantaa liikkumista kehässä. Iäkkäällä eläimellä fysioterapia helpottaa liikkumista ja lievittää kipua, jolloin elämänlaatu paranee. Eläin ei valita kipua ja siksi sen kivun tunnistaminen on vaikeaa. Eläimen käytöksessä, asennossa ja liikkumisessa tapahtuvat muutokset ovat monesti merkkejä kivusta.

Mitä eläinfysioterapiassa tapahtuu?

Eläinfysioterapeutin käsittely kohdistuu kaikkiin tuki- ja liikuntaelimistön rakenteisiin, lihaksiin, sidekudoksiin, niveliin, nikamiin ja hermoihin. Hän voi käyttää apuna fysikaalisia hoitoja, kuten laser- ja sähköhoitoa. Fysioterapiassa tehdään myös erilaisia terapeuttisia harjoitteita, joissa voidaan käyttää esimerkiksi tasapainolautoja ja bosu-palloa. Fysioterapeutti ohjaa omistajaa eläimen kotiharjoitteisiin. Eläimen kuntouttaminen kotioloissa on edellytyksenä hoidon onnistumiselle. Lisäksi omistaja saa ohjeet eläimen liikuntaan ja aktivointiin sekä tarvittaessa painonhallintaan.

Ennen vastaanottokäyntiä eläin tulee käyttää tarpeillaan. Käsittelyn ja ruokailun väliin on hyvä jättää muutama tunti. Juoksuiselle nartulle on hyvä ottaa mukaan oma alusta. Fysioterapia ei sovellu infektiopotilaalle.

Tarvitaanko eläinfysioterapiaan lähete?

Fysioterapiaan ei tarvita eläinlääkärin lähetettä. Eläinlääkärin tekemä diagnoosi kuitenkin helpottaa fysioterapian suunnittelua. Eläinlääkärit ja eläinfysioterapeutti tekevät klinikallamme tiivistä yhteistyötä. On potilaan etu, että ammattilaiset toimivat samoissa tiloissa ja voivat tarvittaessa keskustella nopeastikin potilaan hoidosta.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600
ma-pe 8-19.30, la 9.14

Palvelemme

arkisin 8-19.30
lauantaisin päivystys 9-14
Poikkeavat aukiolot:
  • 24.-26.12. suljettu
    31.12.-1.1. suljettu
    6.1. suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7
33530 Tampere
Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere
helppu@helppu.fi