Useimmin kysyttyjä kysymyksiä

ELL Suvi Heinola

Miksi koiran sterilointiin kannattaa valita tähystysleikkaus? Tähystyssterilisaatio on kuitenkin kalliimpi kuin perinteinen avoimena tehty leikkaus.

Koirat toipuvat tähystyssterilisaatiosta nopeasti. Leikkauksen jälkeinen kipu on selvästi vähäisempää, mikä on todettu myös useissa tutkimuksissa. Käytännössä tekniikkaa puoltavat syyt ovat samat kuin ihmisillä. Avoleikkausten määrä on humaanipuolella selvästi vähentynyt, ja eläimillä mennään vauhdilla samaan suuntaan.

Onko tähystysleikkaus yhtä turvallinen kuin perinteinen leikkaustapa?

Useamman sadan leikkauksen kokemuksella väitän, että tekniikka on turvallisempi. Näkyvyys on merkittävästi parempi, ja siten mahdolliset verenvuodot voidaan tyrehdyttää välittömästi. Leikkaustekniikka on vaativampi, mutta kun tekniikan hallitsee, on komplikaatioiden (esim. haavatulehdus tai kiinnikemuodostus) selvästi vähäisempää kuin avoleikatuilla. Tähystysleikkaus on turvallinen ja hyvä vaihtoehto koiran kannalta.

Ihmisillä tähystysleikkauksiin liittyy leikkauksen jälkeen niin sanottu hartiapistos. Onko tällaista koiralla?

Koiralla tätä ei ole todettu. Tämä liittynee siihen, että koira ei kävele pystyasennossa, ja siten vatsaonteloon jäänyt kaasu ei nouse painamaan palleaa. Koiran vatsaontelo myös tyhjenee jäännöskaasusta helposti, varsinkin jos koira ei ole kovin suuri tai lihava.

Milloin sterilisaatio tulisi suorittaa?

Paras aika narttukoiran steriloinnille on noin 3 kk edellisen juoksun jälkeen, ennen kuin seuraava juoksu ehtii alkaa. Joskus sterilointi tehdään jopa juoksun aikana, mutta juoksun jälkeen tai ns. valeraskausajan ollessa käsillä ei steriloiminen (riippumatta tekniikasta) ole hormonaalisista syistä suositeltavaa.

Yleensä tähystyssterilisaatiossa poistetaan koiralta vain munasarjat. Voiko sille tulla myöhemmin kohtutulehdus?

Kohtutulehdus on aina hormonaalinen sairaus. Kohtutulehdus voi kehittyä silloin, jos munasarjakudos poistetaan vain osittain. Tähystysleikkauksessa näkyvyys on selkeästi parempi, ja siten munasarjojen poisto on selkeästi helpompaa. Nykyään suuri osa avoleikkauksistakin tehdään siten, että vain munasarjat poistetaan ja kohtu jätetään paikalleen.

Miksi narttukoiran sterilointi kannattaa?

Narttukoiran steriloinnin eli munasarjojen (ja joissain tapauksissa myös kohdun) poiston jälkeen narttu ei tule enää kiimaan. Koiralle ei tule häiritseviä valeraskauksia, eikä omistajan tarvitse jatkossa pelätä koiran saavan ei-toivottuja pentuja. Suurin etu on kuitenkin se, että leikkauksen jälkeen nartulle ei voi enää tulla kohtutulehdusta. Steriloimattomilla narttukoirilla kohtutulehduksen ja märkäkohdun riski on merkittävä: jopa joka neljäs narttu sairastuu tähän ikävään sairauteen elämänsä aikana. Siksi narttu, jolla ei ole tarkoitus teettää pentuja, kannattaa steriloida.

Mitä haittoja steriloinnista on?

Haittapuoliakin löytyy, valitettavasti. Nartun aineenvaihdunta muuttuu, ja ne lihovat selvästi helpommin kuin ennen leikkausta. Painon tarkkailu ja tarvittaessa ruokamäärän vähentäminen onkin aina muistettava leikkauksen jälkeen! Muita haittoja ovat steriloiduilla narttukoirilla esiintyvä virtsankarkailu ja mahdollinen karvanlaadun muuttuminen. Steriloinnin haittapuolet ovat samanlaiset niin avo- kuin tähystysleikkauksen jälkeen.

Lue lisää:
Koirien ja kissojen sterilointi
Tähystystoimenpiteet

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • pe 29.3. suljettu
    la 30.3. PÄIVYSTYS ja drive-in
    ma 1.4. suljettu
    ti 30.4. suljemme klo 18
    ke 1.5. suljettu
    to 9.5. suljettu
    la 18.5. suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi