Useimmin kysyttyjä kysymyksiä

ELL Suvi Heinola

Miksi kannattaa valita tähystysleikkaus? Leikkaus on kuitenkin kalliimpi kuin perinteinen avoimena tehty leikkaus.

Koirat toipuvat tähystysleikkauksesta nopeasti. Leikkauksen jälkeinen kipu on selvästi vähäisempää, mikä on todettu myös useissa tutkimuksissa. Käytännössä tekniikkaa puoltavat syyt ovat samat kuin ihmisillä. Avoleikkausten määrä on humaanipuolella selvästi vähentynyt, ja eläimillä mennään vauhdilla samaan suuntaan.

Onko tähystysleikkaus yhtä turvallinen kuin perinteinen leikkaustapa?

Useamman sadan leikkauksen kokemuksella väitän, että tekniikka on turvallisempi. Näkyvyys on merkittävästi parempi ja siten mahdolliset verenvuodot voidaan tyrehdyttää välittömästi. Leikkaustekniikka on vaativampi, toisaalta kun tekniikan hallitsee, on komplikaatioiden ( kuten esim. haavatulehdus tai kiinnikemuodostus) selvästi vähäisempää kuin avoleikatuilla. Tähystysleikkaus on turvallinen ja hyvä vaihtoehto koiran kannalta.

Ihmisillä tähystysleikkauksiin liittyy leikkauksen jälkeen niin sanottu hartiapistos. Onko tällaista koiralla?

Koiralla tätä ei ole todettu. Tämä liittynee siihen, että koira ei kävele pystyasennossa, ja siten vatsaonteloon jäänyt kaasu ei nouse painamaan palleaa. Koiran vatsaontelo myös tyhjenee jäännöskaasusta helposti, varsinkin jos koira ei ole kovin suuri tai lihava.

Milloin sterilaatioleikkaus tulisi suorittaa?

Paras aika steriloida narttukoira on n. 3kk edellisen juoksun jälkeen, ennen kuin seuraava juoksu ehtii alkaa. Joskus steriloidaan jopa juoksun aikana, mutta juoksun jälkeen tai ns. valeraskausajan ollessa käsillä ei steriloiminen (riippumatta tekniikasta) ole hormonaalisista syistä suositeltavaa.

Yleensä tähystysleikkauksessa poistetaan koiralta vain munasarjat. Voiko sille tulla myöhemmin kohtutulehdus?

Kohtutulehdus on aina hormonaalinen sairaus. Kohtutulehdus kehittyy vain jos munasarjakudos poistetaan vain osittain. Tähystysleikkauksessa näkyvyys on selkeästi parempi ja siten munasarjojen poisto on selkeästi helpompaa. Nykyään suuri osa avoleikkauksistakin tehdään siten, että vain munasarjat poistetaan ja kohtu jätetään paikalleen.

Miksi narttukoira kannattaa steriloida?

Steriloinnin eli munasarjojen (ja joissain tapauksissa myös kohdun) poiston jälkeen narttu ei tule enää kiimaan. Koiralle ei tule häiritseviä valeraskauksia, omistajan ei tarvitse jatkossa myöskään pelätä koiran saavan ei-toivottuja pentuja. Suurin etu on kuitenkin se, että leikkauksen jälkeen nartulle ei voi enää tulla kohtutulehdusta. Riski kohtutulehdukseen/märkäkohtuun on merkittävä, jopa joka neljäs narttu sairastuu tähän ikävään sairauteen elämänsä aikana. Siksi narttu, jolla ei ole tarkoitus teettää pentuja, kannattaa leikkauttaa.

Mitä haittoja sterilaatioleikkauksesta on?

Haittapuoliakin löytyy, valitettavasti. Nartun aineenvaihdunta muuttuu, ja ne lihovat selvästi helpommin kuin ennen leikkausta. Painon tarkkailu ja tarvittaessa ruokamäärän vähentäminen onkin aina muistettava leikkauksen jälkeen! Muita haittoja ovat steriloiduilla narttukoirilla esiintyvä virtsankarkailu, ja mahdollinen karvanlaadun muuttuminen. Sterilaation haittapuolet ovat samanlaiset niin avo- kuin tähystysleikkauksen jälkeen.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600
ma-pe 8-19.30, la 9.14

Palvelemme

arkisin 8-19.30
lauantaisin päivystys 9-14
Poikkeavat aukiolot:
  • 30.3.2018 suljettu
    2.4.2018 suljettu
    13.4.2018 8:00-10:30
    14.4.2018 suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7
33530 Tampere
Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere
helppu@helppu.fi